2014. február 14., péntek

ROMANTIKUS STÍLUS / 1.Ha szavak nélkül szeretném elmondani a stílus lényegét arra kérnélek csupán,hogy nézd meg ezt a képet, és elemezd behatóan, mindent megtudsz róla arról, hogy mi is a romantika.


stunning wedding dress
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/03/9e/04/039e04e3ac4d46b34152a0d425e07552.jpg


De mivel ez egy lakberendezéssel foglalkozó blog, vizsgáljuk ebből az aspektusból.Mit is jelent a romantika a lakberendezésben?
A mai korban meglévő romantikus  lakberendezési stílusú jegyei, valamint a 18.század művészetében kialakult korstílus között felfedezhető egybeesés, névazonosság nem véletlen.


A Brilliant Design Invention  North of Malibu on a bluff overlooking Broad Beach, Richard Shapiro created a romantic villa with a splash of Mediterranean style
http://www.thestylesaloniste.com/2012/10/time-travel-brilliant-design-invention.html


A történelmi stílus jellegzetes ismérve a klasszicizmus ellenesség volt, vagyis szemben állás az egyszerű, letisztult görög- római stílus jegyek újraértelmezésével. 


Little Emma English Home: Kate Forman: english and romantic mood
http://littleemmaenglishhome.blogspot.com/2011/10/kate-forman-english-and-romantic-mood.html


Ma a lakberendezésben a modern, a minimál stb.lecsupaszított egyszerű vonalvezetésével áll szemben az emberekben élő vágy, a forma gazdag díszített tárgyak használata iránt. 


36 Fascinating DIY Shabby Chic Home Decor Ideas~Shabby chic is today’s one of the most popular styles in the world. This lovely style appeared in the eighties. It came from a desire to commemorate the romantic past and to achieve an elegant overall effect by recycling old furniture and fabrics. These decorating ideas are about the cozy and comfortable atmosphere, inspired by happy memories.
http://www.architectureartdesigns.com/36-fascinating-diy-shabby-chic-home-decor-ideas/


"A múlt felé fordulást", a régi berendezési tárgyak használata, illetve az újak régiesítése vagyis az antikolás, a decoupage technika alkalmazása jelenti.

Blue and white decor Blue & White Decor
http://www.homebunch.com/
This is a great example of cottage interior. It has a wicker lamp, light blue wood table, and white with checkered furniture. This mixing idea is common for this style.
http://www.11magnolialane.com/2013/04/01/thrift-store-finds-just-add-paint/


Antikolás: ehhez általában fehér, esetleg pasztell színűre festett, régi vagy régiesnek látszó tárgyakat célszerű használni. Kedvelőik körében gyakori hogy új bútorokat öregítenek vissza, a megfelelő hatás érdekében. A cél eléréséhez elég, ha lefestjük a bútorokat, majd csiszolópapírral visszakoptatjuk.
decoupage plus decorative paint (by Dvorale's Colors)
http://www.flickr.com/photos/toot222/2656788770/in/pool-50917085@N00/

A decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából ( vagy más papírból) kivágott motívumokkal stb. Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobbi technika, mert

 • könnyen elkészíthető,
 • nem igényel különösebb kézügyességet,
 • szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell stb.) alkalmazható.
A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe.

 • A díszítendő felületet ecsettel vékonyan kenjük be decoupage-ragasztóval.
 • Símítsuk rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyjuk megszáradni.
 • Száradás után még egyszer kenjük át a felületet szalvétaragasztóval.
Tartósabbá és fényesebbé tehetjük a mintát, ha átkenjük decoupage-lakkal 

Lásd:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Decoupage


ℒ i n e n s
http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/52/19/3c/52193c1cd6a5ba8b193c233a3147f708.jpg

A múlt iránti nosztalgia érhető tetten az örökölt régi csipkék alkalmazásán ágyterítőként, függönyként, abroszként stb.Az idealizált szépség utáni vágyódást jelzi a virágok dísztárgyként és díszítő motívum kénti alkalmazása. Mennyiségének csak a jó ízlés szabhat határt.


French style spring table-setting
http://kedvencotthon.blogspot.hu/2011/05/videki-stilus-francias-konnyedseggel.html


A Country Colonial in New Jersey 03/21/12 Location: Harding Township, NJ This historic home on 10 rural acres in Harding Township, N.J., was restored over a 13-year period, complete with old windows and a vintage kitchen. —Maya Pope-Chappell


Az én stílusom-e a romantika? !

Ha foglalkoztat ez a kérdés ideje rendezni a gondolataidat.Pretty French Decorating Style : Romantic French Decorating Style for Bedrooms – Better Home and Garden
http://www.betterhomeandgarden.org/3655/romantic-french-decorating-style-for-bedrooms/pretty-french-decorating-style/
Általában úgy vagyunk, hogy ez is, az is tetszik nekünk. 

A bizonytalanság ellen jó felidézni azt az általános igazságot, hogy amikor stílust választunk meghatározzuk önmagunkat. Elhatárolódásunkat, vagy éppen összetartozásunkat más emberekkel.

Baby blue kitchen - next home?
http://www.slim69.com/exquisite-house-with-romantic-style/white-interior-with-laminated-flooring-and-white-armchair/


A stílusunkkal akár tudattalanul is kifejezzük, hogy milyen világban szeretnénk élni. 
Jelen esetben, ott ahol fontosak a hagyományok


Featured Homes | country kitchen
http://www.habershamhome.com/lifestyle/featured-homes/


Ahol valami attól még nem "kacat", mert régi.
Az idejétmúlt tárgyak átértelmezve újra hasznosíthatók.

old bikes with baskets of flowers...mmm
http://www.flickr.com/photos/24068543@N00/4269084833/in/set-72157623271968822/


Vannak akik félre siklott életüket vélik megjavítani egy új drágább környezetben, eldobva a régit. De figyelnek-e arra, hogy néhány hónap alatt mindent meg lehet szokni! A boldogságot másutt kell keresni. 

Ezek csupán tárgyak, bár nem kis érdemük, hogy képesek megszépíteni az életünket.It seems weird to have a bathtub in the middle of the room, but it's still really pretty.
http://www.kissjournal.ru/upload/medialibrary/199/1.jpgAz elvágyódás életérzése egy jobb, egy szebb világba nem csak a történelmi stílus idején, de most is jellemzi a romantika kedvelőit.My Romantic Home: Christmas Decor Galore! - Show and Tell Friday
http://romantichome.blogspot.com/2012/12/christmas-decor-galore-show-and-tell.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FUfchl+%28My+Romantic+Home%29


A líraiság, a festőiség, a patetikusság szintén felfedezhető, rosszabb estben ez egészen a giccses érzelgősségig elfajulhat. 


Lace curtain
http://umla.tumblr.com/

A stílus nagy előnye, hogy nagyon személyes tud lenni. Az egyéni alkotói kifejezésmód, abban érhető tetten, hogy nincs recept, nincsenek szabályok, egy ilyen lakás az évek folyamán fokozatosan alakul ki, változik, gyarapszik a tulajdonos gyűjtőszenvedélyével, kreativitásával együtt.<3 Yummy vintage whites white decor romantic prairie farmhouse cottage style garden hats
http://nellyvintagehome.blogspot.com/search?updated-max=2012-07-01T01:39:00-07:00&max-results=10&start=5&by-date=falseThe Enchanted Home: Romantic rooms. I could enjoy this room, having a clawfoot tub and an old cottage home. Always a chandelier in the bathroom, jolts up the romance factor!
http://theenchantedhome.blogspot.com/search/label/Romantic%20roomsA stílus közkedveltségét mutatja, hogy különböző változatai alakultak ki, van vidékies és nagypolgári változata is. Egyfajta változatának tekinthető a country, cottage, provanszi, legújabban a chabby chic stílusok, de ezekről majd később írok.

French Romantic Style
http://tlc.howstuffworks.com/home/country-decorating-ideas.htm/printable


dream on...
http://audreymim.tumblr.com/post/4493275123
Ha úgy érzed, hogy túl sok neked ez a tobzódása fodrokban, a fagyi színek, az érzelmesség, esetleg félsz a giccstől:

A most divatos stílus vegyítés miatt, lehetőséged van meghatározni, hogy mennyire mélyülsz el egy stílus alkalmazásában. 
Lehet egy enteriőrben csak kevés romantikus jegyet alkalmazni pl: a virágos textilt használd modern környezetben, vagy letisztult formájú tárgyon.


Romantic French Country Style Bedroom Decorating Idea e1307111480746 renovating living rooms furniture furnishings design and decor bedrooms 2 decor home design direcory south africa
http://hometolife.co.za/renovating/fabric-trends-for-winter-2011/

 
A viszonylag egyszerű, sallang mentes környezetben elhelyezett romantikus íróasztal és szék szintén egy szelídebb változat.
romantic style home office desk
http://thelennoxx.wordpress.com/2009/09/26/romantic-ballard-designs/


Vagy például a lenti képen a tükör az asztalka és a tapéta viselik a romantika jegyeit. A többi tárgy lehet modernebb. 

Azt ellenben fontos betartanod, hogy ugyanazt az egységes hangulatot vidd végig az egész házon.


Heartfire At Home - Creating Interiors With Soul....nice way to add interest to a closet!
http://heartfireathome.blogspot.ch/


Lehet az is, hogy elegendő neked csupán egy romantikus tapéta a falon, akár ultra modern környezetben?

A vivid alternative to traditional wallpaper, this modern floral wall mural adds a style pop to any space! Romantic Pop Wall Mural - 4-749 Romantic Pop Photomural Contemporary Home Decor Idea #romantic #art
http://brewsterwallcovering.com/4-749-romantic-pop-mural.aspx


De ha az igazán tömény romantika a te műfajod vállad be és légy önmagad! 
Lényeg, hogy személyes legyen és igazán magadénak érezhesd. 
Ne szégyelld, ha az érzelmek embere vagy!

Az émelygősség, a pátosz az ami életidegen a mai világban. Ha ezt megérzik rajtad, el fognak fordulni az emberek tőled.http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/09/85/c2/0985c25be6b4c3941d42e25a9598b107.jpgLuscious homes and gardens. Embrace luscious living with LUSCIOUS: www.myLusciousLife.com
http://www.mylusciouslife.com/


romantic prairie style decorating - Bing Images
http://www.bing.com/images/search?q=romantic+prairie+style+decorating&view=detail&id=C2E47362869F0EBEAE00CF126847498F9E2A8E46&first=1
Style at Home - Oct. 2004
http://www.styleathome.com/15th-anniversary/retrospectives/15-years-of-bathroom-design/a/39013/8

dramatic and romantic landscape details
http://wellstyledhomes.blogspot.in/2013/02/design-tips-for-dramatic-landings-and.html

Mivel a stíluselemzést sikerült elvinnem a moralizálás felé, jónak látom ezzel zárni:

Az olyan lelkületű embereknek ajánlom a romantikus stílust, akik elsődlegesen azt kívánják üzenni mások felé, hogy  "szeretlek és legfontosabb számomra, hogy szeretve legyek" és még akkor is bevállalják ezt, ha kissé érzelgősen hangzik.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése