2014. május 3., szombat

MÉRETEK A LAKBERENDEZÉSBEN



A lakberendezés száraz, de hasznos területére kalandozunk most. 

A méretek, a számok ismerete hasznára válhat a lakberendezést tanulóknak, a laikus érdeklődőknek egyaránt. 

Pl. egy szimpla bútor vásárlás kapcsán bárkinek kellene ismernie a közlekedéshez szükséges helyigényt, hogy elkerülje a hibás döntéseket és ne vegyen meg a jól mutató, de túlméretezett bútorokat.



A tervezés során elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi mekkora.



A tervezés úgy történik, hogy először magunk elé képzeljük, szinte látjuk a szobát berendezési tárgyakkal együtt, használat közben. 
Egy alaprajzot nézve, vagy a valóságban, - a most még üres falak között állva - megjelenik képzeletünkben az ember, aki belép a bejárati ajtón, áthalad a másik helyiségekbe, kinyitja az ablakot, rendeltetés szerűen használja a tárgyakat. 
Ezek a szükséges tevékenységek kijelölik a főbb közlekedési irányokat. Kivitelezésükhöz meghatározható méretű helyre van szükségünk. Hiszen biztosítani kell az ablakhoz való áthaladási lehetőségét, esetleg az erkélyajtó kinyitásának, a bútorok megközelítésének lehetőségét. Ezekről részletesebben a "Funkció"című bejegyzésemben olvashatsz.

Mindezek a berendezés megtervezésének igen fontos, elengedhetetlen szempontjai.
Tehát a jó tervezés lényeges kritériuma, hogy kényelmesen lehessen a lakásban közlekedni, ugyanakkor könnyen áttekinthető legyen.

Ha a helyiséget a nyugalmi- és közlekedő területekre osztjuk, ezek a funkciók világosan elváljanak egymástól. 


http://erg.bme.hu/emania/2001/juhaszn/antrkep.htm

A lakberendezésben alkalmazott méretek nem légből vett számok, hanem az emberi test diktálja őket. A vállszélességünk, az átlagos testmagasságunk, térd- vagy csípő magasságunk, karszélességünk stb.



                                 



http://erg.bme.hu/emania/2001/juhaszn/antr.htm



A 60cm

Ez egy könnyen megjegyezhető szám amolyan jolly joker, amit sok helyen lehet alkalmazni és mindenkinek érdemes megjegyezni. 

-ekkora helyre van szüksége egy átlagos embernek a kényelmes közlekedéshez, 
-az étkezéshez (ahhoz, hogy az étkező asztalon elférjen a két könyökünk), 
-a tárolásnál (átlagos szekrénymélység)
-egy ember helyigénye a több személyes kanapén.

De sajnos ez a szám sem használható mindenütt, a többit érdemes megtanulni, főleg annak aki komolyabban szeretne foglalkozni a lakberendezéssel!






Az étkező asztalok magassága 75cm. Az étkező székeknek az ülés magassága 45cm (a  foteleké alacsonyabb). Az asztalon pedig minimum 60cm helyre van szükségünk személyenként. A bárpultok magassága általában 120cm. A bárszékeké 85-90cm.




A konyhabútorok főbb méretei: az alsó pult 90cm magas, a felső szekrény 70-90cm, a teljes szekrény magasság pedig 205-225cm.








 
A dolgozó sarok kialakításához jó tudni, hogy egy átlagos kis íróasztal 60cm mély, 120cm széles és 72-75cm magas. A nagyobbak pedig 80X160X72cm-essek. A könyvszekrények 30-40cm mélyek. Az általános polcok közötti távolság 32-35cm.






A fürdőszobákban az átlagos kádméret 80cm X 160cm. Kádmagasság 60cm. A tükör teteje 190-200cm magasan legyen.






A nappaliban az ülőgarnitúrák méretét jó tudni: a fotel 80X80, de 100X100 is lehet. Ha 60cm-t személyenként hozzáadsz könnyen megkapod a 2-es 160X100, vagy a 3-as 220X100-as átlagos méretet.

A hálószobákban az egyszemélyes ágy méretet 90X200cm, a páros ágyét a 180X200cm, a magassága 45cm. 



http://www.thisoldhouse.com/toh/photos/0,,20797929_30121300,00.html



A szobák dekorálásával kapcsolatosan is érdemes néhány dolgot megjegyezni. A függönykarnis 10-15cm-rel nyúlik túl az ablakkáván. 

Ha lábazati burkolatot akarsz készíttetni, egy átlagos 270-290cm magasságú helyiségbe, 80-90cm magasságot válassz.






Lehet, hogy unalmas volt a sok szám, pedig ez csak ízelítő. Mindenkinek ajánlom, hogy ne restellje elővenni a mérőszalagot. 
Már 20 éve foglalkozom lakberendezéssel, de az íróasztalomon, a táskámban mindig ott a mérőszalag és a kritikusnak ítélt helyzeteket azonnal modellezem és mérek. 

Már többször leírtam, de most is megismétlem, a jól berendezett lakás jól funkcionál és minden területen kényelmesen használható. Az igen fontos esztétikumot a funkcióhoz kell megtalálni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése