2014. június 2., hétfő

A TÜKÖR / 1

Antique french mirror
http://claudiablonde.tumblr.com/post/13324039438Mindig elvarázsolt a tükör látványa. 

Ahogyan megnyújtja, és egyben bizonytalanná teszi a teret, mintha egy másik világba léphetnék be általa. Megismétli ugyan, amit magam körül látok, de azt sejteti, hogy egy másik titokzatos valóság van mögötte.mirror patina and pattern
http://www.southshoredecoratingblog.com

Szóval sejtelmes és ettől szép. Szeretem az érzést, amit a lelkemben kelt. Nem kell, hogy tiszta képet adjon, ha homályos derengő, annál jobb.Love the mirror
http://skogland-skogland.blogspot.com/2011/03/et-lite-pauseinnlegg-herfra-med-vakre.html

Ez a gondolat vezetett arra, hogy összegyűjtsek néhány ilyen tükrös enteriőrt és megosszam veletek. A mai válogatásban szándékosan antik, vagy régies hangulatú darabokban gyönyörködhetünk.


beautiful old mirror
http://lillablanka.blogspot.com/2010/12/julafton-i-backspegeln-christmas-eve-in.html

Egy kis tükörtörténet:

Kezdetben, amikor nem létezett a tükör, csupán a sima, rezzenéstelen vízfelületben láthatták magukat az emberek.
De az  ókori Keleten már használtak  tükröt, melyek fényesre csiszolt fémből (ezüstből, rézből, bronzból) készült lemezek voltak. Éppen ezért, ezek különleges, luxuscikknek számítottak.  Ezek viszonylag rövid ideig, csak új korukban,mutattak tiszta képet. A levegővel érintkezve ugyanis igen hamar oxidálódtak és fokozatosan elhomályosodtak.beautiful
http://bjdhausdesign.blogspot.comA tükörnek, ezt a nagy hibáját a középkorban sikerült kijavítani, az üvegkészítés fejlődésének köszönhetően. A fémfelületre ugyanis sima üveglapot szorítottak, megakadályozva annak, a levegővel való érintkezését, így az nem homályosult el többé. Mindez Velencében és környékén történt.

Beautiful Venetian Mirror
http://jamieherzlinger.designshuffle.com/portfolio/caron-street


De a velencei üvegkemencék gyakran tüzet okoztak. Ezért a Legfelsőbb Tanács 1291. évi dekrétuma a közeli Muranó szigetére telepítette az üvegipart. Az áthelyezés másik oka az volt, hogy elősegítse a munkafolyamat a szigorú titokban tartását. El akarták kerülni, hogy az üvegművészeti titkok külföldre juthassanak.

Az a munkás, aki innen, más országba távozott, súlyos büntetésben részesült. Hazatérési parancsot kapott, családját elfogatták és letartóztatták. Aki ennek ellenére is úgy döntött, hogy továbbra is külföldön tartózkodik, azt egyszerűen meggyilkoltatták. 

A muránói üveg (tükör), készítésének titkát, ilyen módszerekkel, sikerült sokáig megőrizni, de nem örökre. 
venetian mirror
http://4.bp.blogspot.comMuranóban alkották meg a híres "velencei kristály"-t (tükröt), mely egyféle kapocs volt az antik és a modern üveg között. Ez elsősorban fényéről, ragyogásáról, és káprázatos formáiról híresült el, természetesen sokfelé exportálták is.


magical mood
http://buddhainteriors.tumblr.com


A titok kiszivárgását követően aztán mind Franciaországban, mind Németországban, mind pedig Angliában egyre több üvegkészítő tevékenykedett.
A síküveg (floatüveg) gyártása egyre inkább elterjedt a franciáknak köszönhetően, akik továbbfejlesztették a velencei technikát úgy, hogy higany helyett ezüstfoncsort használtak.


Pretty
http://maisondecor8.blogspot.com/2011/03/living-room-and-dining-room-views.html?utm_source=BP_recent
Az üveglapra hártyavékony ólomlemezt illesztettek, arra pedig higanyt öntöttek. Az így keletkező jól tapadó anyag a foncsor, amely tehát csak egy minimális fémbevonat az üveglap hátoldalán, a régi tökéletlenebb fémtükrökhöz képest mégis kiváló képet eredményezett. 

A mai tükrök is ezzel a technikával készülnek, aluminium bevonatot alkalmazva. A fémréteget hátulról lakkbevonat védi.

Parlor. Designer: Annie Brahler. Photo: Bjorn Wallander. housebeautiful.com #goldmirror #parlor
http://www.housebeautiful.com/decorating/house-pictures/victorian-house-design-0512


Milyen lenne az életünk tükör nélkül?

A reggeli, esti fürdőszobai szépítkezési, tisztálkodási műveletek nehezen képzelhetők el nélküle.
De részben a tükörnek köszönhető a divat fejlődése is. 

Tisztában lehetünk általa, külső megjelenésünkkel. A tükörképünk miatt kezdünk jobban odafigyelni testünk egészségére: a mozgásra, a táplálkozásra.  
Látható tehát, hogy a tükör számtalan módon hat mindennapi életünkre. 
A lakberendezésben pedig, mindig is kiemelt helyet foglalt el.

Jane Schwab
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/e8/16/23/e81623399ebfde8aea1b39c9d86807d4.jpg


Már a lakásba lépés első pillanatában találkozhatunk vele. A fél-, vagy egész alakos tükör az előszoba elengedhetetlen kelléke. Hiszen az elindulás előtt, ajánlott egy pillantást vetni külsőnkre.


.
http://www.thisfulllife.com/search/label/Images%20I%20love


Ékessége lehet a nappalinak, az étkezőnek. Helyezhető a kandalló párkánya fölé, a kanapé mögé, középre vagy két oldalra. 


cream, blue + gold living room; hello big mirror i think i love you
http://tiffanyleighinteriordesign.blogspot.com/2012/11/green-leopard.html

.
http://pancenghomeinterior.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

Mirrors in living room decor. Tailored contemporary sofa next to antique Bombay chest
http://alicestirlingdesign.blogspot.com/2011/05/mirror-mirror-on-wall.html

Lehet egy óriás darab, vagy alkothatunk csoportot több kisebb méretűből, de használható tükörcsempeként nagyobb falfelületen.

Benjamin Dhong
http://splendidsass.blogspot.com/

Paris designer Jean-Louis Deniot
http://www.thestylesaloniste.com/2011/08/french-classical-interior-design-for.html
.
http://homeandlifestyledesign.blogspot.com/2013/05/trumeau-mirror-love.html


A fenti étkezőben az óriás tükröt, nem a megszokott módon a konzolasztal fölé, hanem mögé helyezték. A félkör alakú asztalka így, teljes körnek látszik. 

Desk or vanity with large mirror
http://design-finds.casasugar.com/Designer-Spotlight-Nancy-Corzine-383792

.
http://eclecticrevisited.wordpress.com

Ez az aszimmetrikus elhelyezés sem hétköznapi, de nagyon szépen komponált megoldás. Az üvegvázába elhelyezett ágakkal, a már-már művészi kompozíció tökéletes egyensúlyban van. Erre szokták azt mondani, hogy ha kevesebb tárgy lenne a képen, akkor hiányérzetünk támadna, de a több az már túl sok volna.

Love these smoky mirrors!
http://www.houzz.com/ideabooks/2318244/list/So-Your-Style-Is--RomanticEltudunk képzelni olyan élethelyzetet, amikor a hálószobában tartózkodóknak nem felemelő érzés, ha a saját tükörképük néz vissza rájuk. Ez az elhomályosított változat, a magas fejtámla, azonban elfogadható megoldásnak tűnik. 


Don't you just love this mirror? I do.
http://dishfunctionaldesigns.blogspot.com/2012/11/mirror-mirror-on-wall-decorating-with.html


Ha az elképzelésünknek nem felel meg a hagyományos víztiszta normál float tükör, helyette választhatunk színezett (szürke, bronz, zöld) tükröket. Léteznek gyárilag antikolt homályosított, repedeztetett megoldások is.

I love mirrors!
http://www.frontgate.com/mirrored-table-topper

Ötletesnek találom, ezt az éjjeli szekrény kiváltásaként alkalmazott, részben tükrös asztalkát. De teljesen tükörrel fedett bútort is készíttethetünk, miként ez a lenti fésülködőasztal mutatja.

On View: Sally King Benedict - Luxe Blog
http://www.luxesource.com/luxe-daily/entry.aspx?id=396
French Cheval Mirror ~ gorgeous
http://cmcdesignstudio.com/blog/category/chinoiserie/

 

Egy ilyen gyönyörű állótükör a lakás bármely részének fókuszpontjába kerülhet.


I love French armoires
http://brabournefarm.blogspot.com/


Lovely mirror
http://one-of-those-things.tumblr.com/post/8287260641


A tükröt ragaszthatjuk, vagy akaszthatjuk a falra, fára csempére, illetve állhat szabadon a térben. De akárhogy is van, stílusát meghatározza a kerete

A klasszikus stílus esetén általában fa faragással illetve, gipszből készült keretet használunk. Legszebbek, a laparanyozással díszített faragott florentin, vagy blondel keretek. De igényünk szerint festethetjük őket tetszőleges színekre.

Külön említendő még az ún. fazettázás, egy fajta díszcsiszolása az üvegnek, ami keretbe foglalja a tükröt 1-6cm szélességben. Ez az eljárás igen elegánssá teszi a megjelenését.


Bird on mirror frame
http://housetalkn.blogspot.com/2012/01/devine-house-tour.html


///
http://www.pure-original.com/fotogalerij.php?koppelID=1031692817#pic5A fürdőszobába nem csak a szükséges funkció miatt helyezhetünk el tükröt. Díszítő jellege miatt stílust adhat a helyiségnek. Látványosan öltöztetheti azt. (Arra ellenben jó vigyázni, hogy a WC-vel szembe soha ne kerüljön.)gorgeous
http://buddhabrot.tumblr.com/post/3832112438Savon de Marseille
http://www.tinekestoffels.eu/afbeeldingen/Still%20Life%202/2_7Savon-de-marseille.jpgAtlanta Homes and Lifestyles
http://heidiclaire.blogspot.com

LaCaze Inc.
http://www.lacazeinc.com/Antique mirror
http://this-is-glamorous.tumblr.com/post/9919491836


Sokszor gondot okoz, mit tegyünk a lépcső melletti falra. Íme egy ötlet, készítsünk tükrökből álló kompozíciót. Garantáltan jól mutat majd, bármelyik stílusban alkalmazzuk is. (Lent)mirror gallery
http://plumprettysugar.tumblr.com/page/2A mi éghajlatunkon kissé szokatlan a tükör szabadtéri elhelyezése, de nem mutat rosszul.What a difference a mirror makes
http://www.google.ca/reader/view

A kínaiak használták a szabadban a tükröket: a bejárati ajtajuk felé akasztották, hogy a gonosz szellemek saját tükörképük láttán visszariadjanak.

Ma is találkozunk hasonló babonákkal a tükörhöz kapcsolódóan. 
  • A tükör széttörése hét éves szerencsétlenséget okoz.
  • Nem szabad széttört tükörbe nézni, mert az ember szerencsétlen lesz.
  • Ha valakinek vissza kell fordulnia, mert otthon felejtett valamit, akkor látnia kell a tükörképét, mielőtt újra elindul, különben sok akadály vár rá.
  • A tükör előtt nem szabad rosszat mondani, és saját magunkat kritizálni, mert a tükör visszatükrözi az elmondottakat.
  • Minden reggel bele kell nézni a tükörben, és megkérni, hogy verjen vissza minden rosszat, és ezzel védje meg a házat minden rossztól.
  • A hálószobában az alvót nem szabad tükörnek visszatükröznie, mert akkor az rosszul alszik. 
  • Az alvatlanság kivédhető, az ágy alá helyezett tükörrel, tükröző felületével lefelé fektetve.forrás:  http://hu.wikipedia.org
             http://www.evamagazin.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése