2013. december 4., szerda

MEXIKÓI STÍLUS / 3.

Egy kis morbid nyalánkság mexikói stílusban:
 
Szó szerint értsd! 
Ezek színezett cukor koponyák.
De honnan is ered ez a szokás?
                                                                   

Mexico Day of the Dead - decorated sugar skullsA Día De los Muertos (Halottak Napja) egyike a legfontosabb latin-amerikai ünnepeknek, amit főleg Mexikóban jellegzetes módon és körítéssel tartanak meg. Az időpontja egybeesik a katolikus Mindenszentekkel és Halottak Napjával (november 1-2), azonban a latin-amerikai gyökerei az ősi indián időkig vezetnek vissza.

Mexico Day of the Dead
http://azstarnet.com/image_43ebd7c8-0291-11e1-a1cd-001cc4c03286.html#.T-Y70EUhV40.pinterest

Az azték mitológiában Mictecacihuatl istennő a csontok őrzője, ezért sokszor Halottak Úrnőjének is nevezik, akit az indiánok több napos ősi halotti fesztivállal ünnepeltek. A spanyol hódítók érkezését követően ezt a „pogány” ünnepet ötvözték a keresztény Halottak Napjával, ebből alakult ki a mai mexikói Día de los Muertos. http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/c2/a8/36/c2a83661119060352d1a7cbb450283a8.jpg
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/c2/a8/36/c2a83661119060352d1a7cbb450283a8.jpg

A helyiek úgy tartják, hogy Mictecacihuatl még ma is jelen van minden ilyen eseményen, ami a speciális jelképek, főleg a csontvázak és halálfejek használatában valamint a vidám, humorral teli megemlékezésekben érhető tetten.Skull decor from the Ancient Aztec Templo Mayor, Mexico City.
http://ancientart.tumblr.com/


Az ünnep során családi összejövetelek keretében emlékeznek meg az elhunyt családtagokról, barátokról. Általában saját kis oltárokat építenek, gyakran cukorból készített, ehető koponya-figurákkal díszítve azokat. Elkészítik néhai szeretteik kedvenc ételeit és italait, majd ezekkel felszerelkezve az egész család felkeresi a sírokat, hogy ott – az elhunytakkal „közösen” – fogyasszák el az ünnepi fogásokat.Gemstone decorated Aztec skull, Mexico City museum of arthopology
http://www.flickr.com/photos/mikey_stephens/4718531082/Ősi azték koponya dekoráció és alatta, drágakővel díszített azték koponya a Mexico City múzeumból.

Mexican decorative paper skull mask, Mexico DF
http://www.masksoftheworld.com/Mexico/Mex%20Skull%20mask%2014.htmFent: papírmasé maszk, dekorációs tárgy. Lent a koponya kultusz megjelenése, mint díszítő motívum a díszpárnán.
Dia de los Muertos Decor Inspired by Mexico's Day of the Dead A colorful celebration of those who have passed on, the Day of the Dead brings...
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/be/5a/86/be5a86e1d7fc14d8370e9e8dad926fd1.jpg

A végig nézett  fotók színvilága a fauve-ok festészetét, Matisse-t, Gauguint, Van Gogh-ot juttatja eszembe. Mintha nem belsőépítészeti részleteket, hanem festményeket nézegettünk volna.Living with strong, rich colour. "Mood Indigo" by Vinny Lee
http://ethnicitidesign.wordpress.com/2011/01/27/living-with-strong-rich-color/

A 74 fotó láttán, abban gondolom egyetértesz velem, hogy a mexikói stílusban berendezett lakásban, a színekből áradó életöröm felvidítja, lelkesíti az ott élőket. 

Ha nem is tehetjük meg mindnyájan, hogy mindezt a helyszínen élvezhessük, de ha igen, akkor sem hozhatjuk haza magunkkal ezt az életérzést. Egy jó lakberendező segítségével azonban otthonodban is megvalósítható. Azért írom, hogy kérj segítséget, mert ilyen erőteljes színeknél könnyen mellé lehet nyúlni, ha nincs kellő rutinod! 
Vagy olvasd a blogomat szorgalmasan, hogy rutint szerezz!

Örülök,hogy velem tartottál!
Ha kedved támadt mexikói stílusú kiegészítőkkel feldobni a lakásodat itt találhatod: www.latienda.hu webáruház.


Forrás: La Tienda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése