2015. január 31., szombat

ANDREA MASTROVITO : Dr.Mastrovito szigete 
 
Ismered Wells: Dr. Moreau szigete c. könyvét?

A könyv tartalma:
Edward Prendick ifjú angol természettudós hajótörést szenved. Keserves hányódások után titokzatos szigetre vetődik: szörnyetegek hemzsegnek a vadonban. A délövi szárazulat ura ugyan azt állítja, hogy biológiai kutatóállomást vezet, az igazság azonban más. A megszállott, ősz öregember, dr. Moreau borzalmas műtéteket hajt végre. A rovott múltú, hajdan híres, sőt hírhedt kórboncnok tudós idétlen szörnyetegeket állít elő. Fenevadakat és szelíd állatokat vagdal széjjel és operál egybe, olyan „alkotása” azonban nincs, amelyikkel elégedett lehetne. Mitévők lesznek a félresikerült, torz teremtmények, ha győz lényükben a ragadozó elem, és föllázadnak a tudós ellen, hogy bosszút álljanak pokoli kínjaikért?! Milyen áldozatok árán sikerül Prendicknek, az emberséges fiatalembernek megmenekülnie az elszabadult ösztönök véres szigetéről?
forrás: http://moly.hu/konyvek/h-g-wells-dr-moreau-szigete

De nem könyvbemutatót akarok tartani hanem, arról a képzőművészeti alkotásról írok, amelyet ez a könyv ihletett:


 

Flora and Fauna Escape the Confines of Over 1,000 Repurposed Books paper installation collage books
 
Andrea Mastrovito

 Dr.Mastrovito szigete

néven futó - 2010-ben New Yorkban, majd 2013-ban Svájcban (Lausanne) bemutatott kiállításról szólok.

Első ránézésre megszámlálhatatlan élőlény tobzódása ez a látvány. Az ember szinte hátrahőköl, mert úgy tűnik mindjárt elsodor, maga alá gyűr az egyre szaporodó, burjánzó élővilág megfékezhetetlen ereje.


 Denevérek lógnak le a mennyezetről.


 

Pillangók rajzanak a falakon.

A padlón növények bogarak, madarak és emlősök keverednek egymással.Flora and Fauna Escape the Confines of Over 1,000 Repurposed Books paper installation collage books
 

Mintha Mastrovito azt sugallná, hogy a flóra és fauna átveszi az irányítást az üres szoba felett.Az első pillantásra félelmetes összkép, közelebbről nézve azonban megváltozik.Flora and Fauna Escape the Confines of Over 1,000 Repurposed Books paper installation collage books
  Hiszen kedves szeretni való lények ezek. Macik, kutyák, cicák, madarak, csigák, pillangók.

Flora and Fauna Escape the Confines of Over 1,000 Repurposed Books paper installation collage books
 Színpompás, tarka virágerdőben állnak ezek az életnagyságú állatkák, elképesztő mennyiségben.Flora and Fauna Escape the Confines of Over 1,000 Repurposed Books paper installation collage books
 De miből vannak ezek? Jobban közelítve a látványhoz egyre inkább érzékeljük, hogy teljesen át vagyunk verve. Ez tűnt félelmetesnek? Hiszen még csak nem is kitömött állatokkal van dolgunk. Az  egész alkotás körbevágott színes fotóból áll. Valójában egyfajta kollázs. Olyan, mint gyermekkorunk  térbeli mesekönyvei.
.

Az olasz művész több száz tankönyvből vagdosta ki, ezeket a megközelítőleg életnagyságú növényekről, állatokról készült fotókat. Csoportosította őket és összeragasztotta tetszése szerint.


 


Ez a vizuális konfiguráció azt sugallja, hogy a tudás, a könyvek által alkothatunk egy teljesen új képi világot.- Ezen a "szigeten" én vagyok a megszállott orvos (mint a fenti regényben Dr. Moreau), aki próbál életet csepegtetni abba, ami egyszer már életben volt. Tudniillik: a tankönyvek papírból készülnek, a papír megmunkált fából, a megmunkált fa élő fából. - mondja a művész.Remélem te is jól szórakoztál, mint én. Engem mindig csodálatba ejtenek az ehhez hasonló meghökkentő, elképzelhetetlennek tűnő ötletek. Hogy jutott mindez eszébe?
Szeretem, ahogy elkap magával ragad az alkotó, aztán ha már szárnyalok vele a képzelet világában, egyszer csak visszaejt a Földre. Rákényszerít, hogy észrevegyem milyen gyönyörű körülöttünk a természet. Elgondolkodjak a világegyetem értelmén. És csodáljam, mekkora aprólékos, szorgos munkára képes az ember, ha nagyot akar alkotni.


Andrea Mastrovito
szül. 1978 Bergamo, Olaszország
Művei számos kiállításon szerepelnek szerte Európában és az Egyesült Államokban

 

 
Ha kíváncsi lennél  Mastrovito további munkáira is, a honlapján gyönyörködhetsz bennük itt: http://www.andreamastrovito.com/


 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése