2013. szeptember 1., vasárnap

SZÍNKONTRASZTOK/ 1.ÖNMAGÁBAN VALÓ SZÍNKONTRASZT

 

Egy kis színtan

1. Önmagában való színkontraszt 

                                                                           

A színezetkontraszt a legegyszerűbb kontrasztforma.
Mindhárom alapszín és a fekete, a fehér megtalálható benne. 

Minden kisgyermek ezt alkalmazza, ha színesen rajzol vagy fest. Sok erős szín használatakor rikító, túl tarka, nyers együttesek alakulhatnak ki, így ezek primitívek, de magas festői ízléssel nagyon erőteljes és hatásos kifejezési eszközzé válnak. A modern festészet nagyjai közül Matisse, Kandinszkij, Mondrian, Picasso bánt mesterien ezzel a kontraszttal.Pablo Picasso: A borosüveg (1925)
                    

Mondrián négyzetei átkerültek a divat világába

Előállításához a színeket tisztán, a legteljesebb világítóerejükben használjuk fel. Amint a legerőteljesebb fény – árnyék kontrasztot a fekete – fehér fejezi ki, úgy jön létre a sárgából, vörösből és kékből a legnagyobb kifejező erejű magában való színkontraszt. 

Előállításához legalább három, egymástól határozottan elütő színre van szükség. De használhatjuk a hat fő szint is. Hatásuk mindig tarka, harsogó, erőteljes és határozott. 

A magában való színkontraszt hatásának ereje egyre csökken, amint a választott színek távolodnak a három első rendbeli színtől.
A magában való színkontraszt sokféle új kifejezési minőséget ölthet, ha a színek világos – sötét értékén módosítunk.Elcsúsztathatjuk ezen kívül a színek mennyiségi arányait is. A ízlésünktől függ, hogy a fekete és fehér színeket nagyobb vagy kisebb felületenként bevonjuk-e a mű színegyüttesébe. Amit ennek alkalmazásához még jó tudni:
 

a fehér gyöngíti a színek világító erejét, és elsötétíti őket, a fekete viszont növeli világító erejüket, s hatására a színek világosabbnak hatnak.
   

És akkor konvertáljuk ismereteinket a lakberendezés területére. Hogyan mutatnak ezek konkrét enteriőrökben? 


An artist's studio in Oia, Santorini
http://www.markmcqueen.com/galleries/Greece/

Az intenzív színek nagy mennyiségben való alkalmazása kelthet egzotikus hatást. 

Colourful lines at the Dick Bruna House, Utrecht, The Netherlands
http://www.flickr.com/photos/eveliengerrits/
5159630692/sizes/l/in/photostream/


colorful house accessory plans... Of course I love this rug
 http://www.nabuzz.com/contemporary
-rug-living-room-colorful-designs-plans/
colorful-house-accessory-plansBrilliant green walls...
http://www.finepaintsofeurope.com/inspirations-doors.aspx


.
 http://www.anthropologie.com/anthro/catalog/
productdetail.jsp?id=960041&parentid=BAYNOTE

Wonderwall.
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/
6e/c7/e9/6ec7e90f722d40e5b4d7a9eb9b938fe7.jpgNe ijedj meg ha neked mindez túl színes! Tudod változtasd meg a mennyiségi arányokat, adj hozzá tetszőleges fehéret, vagy feketét. A színkontraszt hatása ennek függvényében tompul. Ha távolodunk a fő színektől a hatás szintén tompul.


 Használjuk ki, hogy a figyelmünk a színes tárgyakra terelődikÖnmagában való színkontraszt hatása ordítva megjelenik, ha a könyvespolcunkra színes könyveket helyezünk. Ha ezzel nem számolunk akár el is ronthatja az általunk kigondolt színharmóniát. (Ugyanezt tapasztaljuk ha fürdőszobánkban kint hagyjuk a tarka műanyag flakonokat.)

Forrás: Johannes Itten: A színek művészete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése